Hvorfor vi skal blive ved med at fortælle historier

Af Sofie Riis Endahl

 

Mit navn er Sofie. Jeg er 17 år gammel, går i 2.g og har gået til SceneKunst både på Lyngby Morgenskole og SKS Ung. Derudover debuterede jeg den 20. november 2017 med ungdomsromanen Sindstequila om at finde modet til at stå ved sig selv og vigtigheden af venskaber.

 

Jeg er optaget at, hvordan vi fortæller historier gennem ord, musik, skuespil og dans – og én af mine yndlingsting ved SceneKunst var netop at få lov til at gå ind i en anden karakters hoved og lære noget nyt om verden gennem en andens øjne. At sætte sig i andres sted er i mine øjne en af de vigtigste færdigheder, man som menneske kan tilegne sig.

 

Langt de fleste problemer, der præger vores samfund, bunder i, at vi glemmer at stoppe op og sætte os i andres sted. Hitler ville aldrig have kunnet slå 6 millioner jøder, handicappede, kriminelle og homoseksuelle ihjel, hvis retorikken i samfundet ikke havde skabt en dehumaniseringen af dem, der stod yderst i samfundet, netop fordi folk glemte eller nægtede at sætte sig i andres sted.

 

Ligeledes er nogle af de smukkeste øjeblikke i menneskets historie, de øjeblikke, hvor et andet menneske sætter sig ud over sig selv og sætter sig i et andet menneskes sted. For eksempel fiskerne, der risikerede livet for at sejle jøderne over Øresund til Sverige i efteråret 1943.

 

Min bog skildrer netop også det tema, da der bliver delt et grænseoverskridende billede af hovedpersonen Anne, netop fordi de andre piger glemmer at stoppe op og sætte sig i Annes sted, men bare kører derudaf med 180 i timen med deres eget liv.

 

En af de vigtigste ting jeg tager med mig, når jeg rejser mig fra skrivebordet og går ud i den virkelige verden, eller som jeg har taget med mig fra min tid på SceneKunst, er både evnen til at sætte mig i andres sted og de nye perspektiver, jeg har fået gennem at se verden med en andens øjne, og alle de ting, jeg har lært, ved at gå igennem et andet menneskets problemer.

 

Det at fortælle historier, hvad end det er ved at skrive, spille skuespil, læse, se teater, danse eller synge, gør os til bedre mennesker, der er i stand til at skabe en bedre verden.

 

Om min bog:

ANNE starter på et nyt gymnasium, men føler sig malplaceret og anderledes. I et forsøg på at passe ind ender hun til en fest i en bodytequila, og lige idet hun tror, hun kan være en del af pigernes gruppe, ramler hendes verden sammen: Et billede af hendes halvnøgne krop deles på de sociale medier, uden hun har givet lov.

 

REI er fanget i en pigegruppe, hvor hun konstant skal kæmpe for at følge i med de andres snak om sex og kærester. Og egentligt vil hun gerne være veninder med den nye pige, Anne. Men tør hun droppe sin facade og risikere at stå udenfor gruppen?

 

SINDSTEQUILA er en ungdomsroman om venskab og ensomhed, om at miste sig selv i jagten på at passe ind, og om at turde gå mod strømmen og stå ved sine grænser.

 

Køb bogen her: https://www.saxo.com/dk/sindstequila_sofie-riis-endahl_haeftet_9788793628151

Læs mere om mig: http://sofieriisendahl.wixsite.com/forside

Følg med i mit forfatterskab: https://www.facebook.com/sofieriisendahl/